1.11.13

Notes històriques de Casa Barta

Casa Barta, 1920 (aprox.)
Aquesta casa es tracta de tres edificacions unides en una sola, això fa que ens trobem davant d'estructures construïdes en èpoques diferents i amb utilitats totalment dispars.
En primer lloc, podem diferenciar el cos principal constituït de la torre circular. L'origen d'aquesta estructura se situaria als voltats de l'any 1000 D.C. quan funcionava com a torre de defensa de l'accés Nord de la població, actualment desaparegut. Tant en l'estructura interior com en l'exterior, es poden apreciar diferents moments de transformació tant en els forjats interns de separació de pisos com en la seva alçada.
Actualment s'han deixat les tres plantes de la torre original.
En segon lloc, la part interna de la vivenda, adosada a la torre i que formaria part de les vivendes annexes a la muralla per l'interior de la població. Aquesta estructura forma un laberint de passadissos i connexions que entren i surten de la vertical d'altres vivendes, formant el típic caos urbanístic en el que es troben poblacions com Salàs, on la unitat vertical no existeix i les habitacions queden per sobre o per sota dels habitatges veïns. Fins al segle XX aquest era l'accès a la casa pel carrer Bon Jesús mantenint acualment aquest pas com a segona entrada. Aquesta estrucura consta de planta baixa i quatre pisos.
Casa Barta, 2012
Per finalitzar, una tercera estructura s'adossa a la torre pel sector de la intersecció entre la Carretera i el Raval del Vall. Es tracta d'una estructura de planta trapezoïdal, composta de planta baixa i dos pisos, construïda l'any 1916. Aquesta estructura amaga la torre fins a la segona planta, deixant vista per la part frontal només la tercera planta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada